Lesopbouw
De yogales bestaat uit:
- eenvoudige basishoudingen (liggend- zittend-staand) vaak vooraf gegaan door een voorontspanning.
- losmaakoefeningen (rek-en strek).
- ademobservaties
- het leren mediteren
- het leren ontspannen (eindontspanning).
Achtergrond yogafilosofie
Yoga betekent letterlijk ‘verbinding’. Yoga beoefenen verbindt de geest met het lichaam waarin deze woont: je lichaam. Het is een weg tot een innerlijke harmonie.
De yogafilosofie biedt vooral veel steun bij het vinden van antwoorden over het ‘innerlijke leven’. De yogafilosofie houdt zich bezig met enkele van de grootste geheimen van het leven en het heelal. De inzichten van yoga zijn gebaseerd op de ervaringen en experimenten van een ononderbroken reeks van mystici, occultisten, heiligen en wijzen, die deze ervaringen door de eeuwen heen hebben gerealiseerd en er getuigenis van hebben afgelegd.
Verschillende yogavormen
In de loop der eeuwen hebben de traditionele yogavormen als rajayoga, bhaktiyoga, hathayoga, karmayoga, jnanayoga en mantrayoga als voorbeeld gediend voor nieuwe vormen van yoga, zoals de vinyasa, flow- en nidrayoga.
De evolutie van de mens is erop gericht om zich te ontwikkelen of, iets losser gesteld, te ontw-IK-kelen. Als we in onze natuurlijk toestand van harmonie willen komen, moeten we ons ontdoen van alle overbodige ballast en concentreren op ons ware IK, de onstoffelijke ziel.
Hatha yoga
In de yogasutra's lezen we dat de wereld om ons heen is geschapen om ervan te leren. Alles is neergezet in een onvoorstelbaar mooi driedimensionaal zintuigenstelsel waar geen robot of film tegenop kan.
Om achter de schermen te leren kijken, is het de kunst om te zien dat de hele wereld geen doel op zichzelf is, maar een onaflatende voorstelling van symbolen. In ieders ontwikkeling gaat het erom het verhaal achter de symbolen te leren zien. De yogafilosofie spoort je aan je niet te hechten aan deze symbolen, maar om er inzicht in te krijgen. De yoga helpt je bij de bewustwording van de wereld die erachter schuilgaat.
Zo doet een ieder aan yoga op zijn niveau, met zijn eigen belevingswereld, symbolen en woorden. Met als doel om een grote innerlijke harmonie te bereiken.
Meer lezen?
- De zeven spirituele wetten van yoga van Deepak Chopra
- De kern van yoga van Rita Beintema
- Hatha-yoga werkboek van Jochum Dijkstra
- Yogasutra’s van Patanjali
- Spelen met yoga van Marjoke Visschers en Daniëlle Bersma
- Shantalababymassage van Frederique Leboyer